Bugun...

Suriyeli Sığınmacılara devlet arazisi verilecek mi?

 Tarih: 14-02-2024 12:39:00  -   Güncelleme: 14-02-2024 14:33:00
Pınar Aydın

Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Yılmaz, İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Tolga Akalın’ın ziyareti sırasında, Suriyeli sığınmacıları Türkiye’de kalıcı hale getirmek için Manisa’nın da içinde bulunduğu 5 ildeki hazine arazilerinin, Birleşmiş Milletler fonu ile Suriyelilere ‘kalıcı’ olarak verilmek istendiğine dair akıllara ziyan bir açıklama yaptı.

Güya Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan devlet arazilerinin Suriyeli sığınmacılara fabrika yeri yapması için talimat verdiği yalanı öne sürüldü. Bu akla ziyan açıklama Manisalı sanayicilerde dahil Bursalı yatırımcıları da güldürdü. Bu komik açıklamaya kimse inanmasa da İletişim Başkanlığı  sosyal medya hesabından duyuru yaparak iddiaları kesin bir dille yalanladı.

Açıklamada, 
-Sosyal medyada paylaşılan ve bazı basın yayın organlarında yer alan, "Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın desteğiyle Manisa’da hazine arazilerinin Suriyeli sığınmacılara verilmesini istiyor" iddiası doğru değildir.

-Türkiye'de, iddiadaki konuyla ilgili kurum ve kuruluşların herhangi birinde böyle bir proje söz konusu olmamıştır. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'nden edinilen bilgiye göre de kuruluşun ülkemizle ilgili böyle bir projesi bulunmamaktadır.

-Bununla birlikte söz konusu sosyal medya paylaşımında öne sürüldüğü gibi FAO Türkiye’nin bugüne kadar ABD’li bir kadın temsilcisi veya başkanı olmamıştır.

-Öte yandan Suriyeliler, 1927 yılında çıkarılan Mukabele-i Bilmisil Kanunu’ndan bugüne Türkiye’de ev, arazi gibi taşınmazlar edinememektedir. 1062 sayılı Kanun gereğince, Suriyelilerin ülkemizde taşınmaz edinmesi yasaktır. 1966 yılında çıkarılan Yönetmelikte, Suriyelilerin başka bir ülkenin vatandaşlığını kazansa dahi 1062 sayılı Kanun çerçevesinde getirilen sınırlamalara tabi olacakları açıkça ifade edilmiştir.

Konu ile alakalı Sanayi ve yatırım alanında Bursa’nın en güçlü STK’sı olan Bursa Sanayi ve Ticaret Odası (BTSO) ile görüştüm. Söz konusu olan Suriyeli sığınmacılara devlet arazisi verilecek şeklinde çıkan iddiaların yalan olduğunu, böyle bir sözleşmenin varlığından kuşku duyduklarını ve kendilerine bu yönde herhangi bir talimat gelmediğini öğrendim.

  Bu yazı 735 defa okunmuştur.
  YORUMLAR YORUM YAP | 0 Yorum
  FACEBOOK YORUM
Yorum
  YAZARIN DİĞER YAZILARI
  • BUGÜN ÇOK OKUNANLAR
  • BU HAFTA ÇOK OKUNANLAR
  • BU AY ÇOK OKUNANLAR
YUKARI