Bugun...

Bursa’yı görmeyen her yeri gezdim diyemiyor

 Tarih: 28-07-2023 14:26:00  -   Güncelleme: 29-07-2023 01:23:00
Pınar Aydın

Bursa...! Saklı kalmış gezilecek uçsuz bucaksız yerleri ve dünyanın seçkin saydığı Cumalıkızık Köyü ile hatta tüm köyleri ile birer saklı cennet. Koyları, plajları, gölleri, mağaraları ile bize sürprizler hazırlayan saklı kent Bursa. 


Bursa’da olmak gerçekten bir ayrıcalık ve Bursa’da doğmuş has bir Bursalı olarak çok açık konuşayım, Bursa beni hala şaşırtıyor. Tarihi, binaları, doğa güzellikleri, eşsiz kodları ile Bursa’nın kendisi bir ansiklopedi desek mübalağa etmiş olmayız. Hem bu güzellikleri korumaya çalışan hem de hizmetlerle yanlış politikalar sonucu saklı kalmış Tarihi Hanlar Bölgesi'nin açığa çıkması gerçekten muhteşem bir duygu. 


Bana göre Bursa’nın etekleri aslında mavidir. Mavi bayrak almış kumsalları ve doğal kalmış deryalarıdır.


Gemlik’i, Trilye'si ve diğer denizleri ile kentin merkezi yazın yeşildir. Kışın Uludağ beyaz gelinliğini giyen bereket dağıdır. Yıldırım’ın tarihinden beni keşfe götüren çok yer vardır. Öyle büyük sürprizler vardır ki gerçekten tarif etmesi imkansız ancak gezerek keşfedilecek saklı cennettir Bursa. 


Uluabat Gölü ile M. Kemalpaşa Suuçtu Şelalesi ile ünlüdür. Ama bunlar kayıtlara geçmiş isimler. Kayıtlarda olmayan o kadar çok saklı güzelliği var ki Bursa’nın, anlatmak gerçekten yetmiyor.


Bursa’da herkesin gönlünde yatan bir aslanı vardır. Kiminin Ulu Camii, kiminin Yeşil Türbe, kiminin Emir Sultan Hazretleri kiminin 600 yıllık Osmanlı mirası Cumalıkızık Köyü'dür, kiminin Bursa’nın eteği deryalardır. 


Benim ise gönlümün iki aslanı var; Emir Sultan Hazretleri ve Cumalıkızık Köyü. 


Bursa’da aslında yıkılan kompleksti


Bursa’da Hanlar Bölgesini kapatan 38 binanın yıkımı ve yıkarken güzelleşen bir Bursa’ya tanıklık ettik. Ve yıkarken de güzelleşiyormuş bunu öğrendi Bursa. Bir kompleks duygusu yıkıldı aslında. Avrupalı olacağız, modern olacağız diyerek yapılmış o korkunç ucube ve tarihimizi saklayan büyük büyük kompleksli betonlar yıkıldı. Bize tarihinizi ön plana çıkarın mesajı verildi. Ve oraya gittiğinizde eski Bursa’nın tümünü artık görüyorsunuz. Anı yaşıyorsunuz. Sizi eskilere götürüyor.


Dün Hanlar Bölgesinden geçtim. Çevre düzenlemesi neredeyse bitmiş. Heyecanlandım. Orada saatlerce oturabilirdim ancak işim acele olduğu için tadını çıkaramadım. Artık bi’dahaki sefere.


Cumalıkızık Köyü'nde emeği Geçen Başkan Oktay Yılmaz ve Hanlar bölgesi çalışmasında bizzat bulunan ve emeği büyük olan Başkan Alinur Aktaş’a bir mesaj daha vermek isterim; yıllar önce Sn. Alinur Aktaş’a Yeşil Türbe ve etrafı için yıkım olması gerektiğini ve planın tüm detaylarını anlatmıştım. Bu her eski Bursalının hayalidir. Bilmiyorum hatırlar mı? Ve bu projenin benzeri Hanlar Bölgesi için yapıldı ancak Yeşil Türbe ve etrafı içinde herkesin bir hayal etmesini arzu ediyorum.


Uludağ’ın Eteği Cumalıkızık Köyü'nde Piknik


Bir haberim var… Cumalıkızık hayranlarına duyurumuzu eksik etmeyelim.


Cumalıkızık deyince zaten orası benim için Uludağ hariç farklı bir cennet. Uludağ’ın eteğinde olması, 600 yıllık bir Osmanlı Köyü olması ve mimarinin bozulmaması ve titizlikle korunması ile dünyada binlerce ziyaretçiyi ağırlıyor. Cumalıkızık’ın geçmişten bugüne gelen halkı ticaret yapıyor. O doğal evlerde doğal yemeklerin ve kahvaltıların keyfini yaşıyorsunuz. Keşke diyorsunuz o zamanlarda yaşasaydım… Cumalıkızk anlatmakla bitmez ama hemen geçelim haberimize.


Doğa ile bütünleşen Piknik


Geçtiğimiz haftalarda Cumalıkızık Köyünde orman mesire alanı açıldı. Adı: Cumalıkızık Orman Parkı. 


Parkın açılışını Yıldırım belediye Başkanı Oktay Yılmaz yaptı. Birkaç gün sonra da piknik eşliğinde basın toplantısında bulundum. 


Muazzam orman alanı, Cumalıkızık Köyü'nün doğallığına atıfta bulunarak çok titiz çalışılmış. Ahşaptan numaralandırılmış kulübeler doğa ile uyumlu görünürken, ağaçların olduğu gibi bırakılması beni çok cezbetti. Çok büyük bir alan. 


Piknik yapacağınız sevimli ahşap kulübelerin dip dibe olmaması çok ince düşünülmüş. Ailelerin rahat bir piknik günü geçireceği kesin. Bol yeşillik misi gibi bir alan. Bence Bursa’da Kent Ormanını geçti. Çok daha ferah ve nezih. Üstelik kendin pişir kendin ye olanağı mevcut. Kafa dinlemek için de çok uygun. Çünkü piknik yapacağınız kulübeler dip dibe değil ve epey uzakta. Bu yüzden piknik yaparken mahremiyet arayanlar için en uygun yer olduğunu fark ettim.

  Bu yazı 2259 defa okunmuştur.
  YORUMLAR YORUM YAP | 0 Yorum
  FACEBOOK YORUM
Yorum
  YAZARIN DİĞER YAZILARI
  • BUGÜN ÇOK OKUNANLAR
  • BU HAFTA ÇOK OKUNANLAR
  • BU AY ÇOK OKUNANLAR
YUKARI