Bugun...

Güvenli Sokaklar Güvenli Hayatlar Projesinde ciddi adım!

 Tarih: 16-03-2024 12:33:00  -   Güncelleme: 18-03-2024 08:55:00
Pınar Aydın

Nihayet Sokak Hayvanları konusunda farkındalık Bursa'da da sirayet etmeye başladı. 

Dün Nilüfer İlçesi Gümüştepe Mahallesinde sokak hayvanları rehabilitasyonu açıldı. Ancak öğrendim ki sokak hayvanlarının tamamen toplatılmasın da yasal sorunlar var. Sokak hayvanlarının akıbetleri konusunda değişmesi gereken bir madde var. Bursa Büyükşehir Belediyesi bu yasal madde konusunda önlem almak adına düşünceleri var. Ve plan üzerine rehabilitasyon merkezlerinin sayısı çoğaltılarak yasanın değişmesi ile bu yaşam merkezleri yeni yasaya uygun koşullarda barındırmış olacak. Bunlara değineceğim ancak rehabilitasyon merkezleri hangi işlevler de kullanılıyor, Gümüştepe mahallesinde açılan rehabilitasyon hangi özelliklere sahip bunlara bakalım..

Gümüştepe Mahallesi'nde gerçekleşen Sokak Hayvanları Rehabilitasyon Merkezi devletin tahsis ettiği 50 dönüm  ormanlık alanın içinde.. Kapalı alanı geldiğimizde kedi ve köpekler için ameliyathaneler mevcut ve üstelik çok hijyen koşullarda yapılmış. Ayrı ayrı bölümler ve tedavi edilen hayvanların barınması için kapaklı bölümler var.. 

Bu yerleşkede röntgen odası, ameliyathane, dinlenme odası, eğitim sınıfı, kafesler, kedi hastahanesi yavrulu anne binası, hasta bakım binası, serbest yaşam alanı, karantina binası ve personellere ait birimler bulunmakta.

Bir hayvanın ameliyat süresi ve hayvanın iyileşmesi de 1 haftalık gibi kısa bir süreç. 


Rehabilitasyon merkezini önceki dönem Sayın Mustafa Varank, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Ak Parti Milletvekili Refik Özen ile beraber gezdik. 

Sayın Mustafa Varank benim gibi kediyi bu belli. Yavru bir kediyi severken kendinden geçti. Her hayvan kıymetli ve atalarımızdan vicdani kodlarla korunmalılar. Hem sokakta psikopat tiplerin şerrinden, patili dostlarımızın caddelerde araçlara kurban  kurtarmak hepimizin boynu borcudur. Sokak hayvanlarının sahipsizliği ülkemiz çapında bitirilmeli ve kalıcı olarak Rehabilitasyon merkezlerinde barındırılmalıdır. 7/24 kamera sistemi ile takip edilebilecek merkezleri doğal yaşam koşulları çerçevesinde sayılarının çoğaltılarak yasanın değişmesi ile sokak hayvanlarının kalıcı güvenli evleri olmalıdır.

Rehabilitasyon Merkezinin açılışından hemen sonra yakından görmek için gezerken orada bulunan bir yetkilinin sözü çok canımızı sıktı. 

Öyle ki Bursa Milletvekili Refik Özen'de bu yasaya şaşırdı. Sokak hayvanları tedavi edildikten sonra zorunlu olarak bulunduğu yere bırakılma şartı var. Ve bu yasada geçen sözcükte doğal alanlarına geri bırakılması deniyor. Yasaya göre doğal alan da sokaklarmış. Ne kadar saçma değil mi?
Her türlü tehlikeye açık sokaklar doğal alan olamaz. Hayvanların işkenceye maruz kaldığı, otomobiller tarafından ezilen tehlikeye açık sokaklar, caddeler doğal alan değildir. Bu anlayışa tüm yetkililer katılıyor. 

Köpeklerin doğal alanları aynen dün açılışını yaptığımız yer gibi bol ağaçlı, yemyeşil ,orman veya ovalardır. 

Bu yasayı duyduktan sonra araştırma yaptım. Cumhurbaşkanı Erdoğan sokak hayvanlarının toplatılması yönünde tüm yetkilerin belediyelerde olduğunu defalarca hatırlatırken bu yasadan haberi yok muydu, araştırdım. 

Cumhurbaşkanımızın bu saçma maddeden haberi var ve bu hem hayvanları hem çocuklarımızın, yaşlılarımızın canını tehlikeye atan yasal madde kaldırılması yönünde çalışmalar yapılacak. Belediyeler tarafından yapılan doğal yaşam alanlarında güvenli ve kalıcı olarak bırakılması yönünde yeni yasal maddeler yürürlüğe girecek. Yaşam merkezleri 7/24 hayvan severler tarafından takip edilebilecek.


Dün gezdiğimiz orman içindeki alan tam da hayvanların mutlu olduğu doğal yaşam tanımına yakışır tüm özelliklere sahip. Ve belediyeler yeni  çıkacak yasalara uygun minik dostlarımızın güvenli ve mutlu olacağı yerler için kolları sıvadı ve Bursa ilk farkındalık açılışını Alinur Aktaş'ın özverili çabalarıyla gerçekleşti.

CHP'li Nilüfer Belediye Başkanı bu tip yaşam merkezleri istememesine rağmen yapıldı. 

Yeni yasaya hazırlıklar çoktan başladı. Rehabilitasyon merkezleri Mama lobilerine rağmen yapıldı yeni yerleşkeler yapılmaya devam edecek.. Başkan Alinur Aktaş'ı çabaları için yürekten kutluyor ve konunun takipçisi olduğumu buradan yenilemek istiyorum.

Selam ve dua ile..

  Bu yazı 4073 defa okunmuştur.
  YORUMLAR YORUM YAP | 0 Yorum
  FACEBOOK YORUM
Yorum
  YAZARIN DİĞER YAZILARI
  • BUGÜN ÇOK OKUNANLAR
  • BU HAFTA ÇOK OKUNANLAR
  • BU AY ÇOK OKUNANLAR
YUKARI