Bugun...
SON DAKİKA

ÖYLE BİRDEN AKLIMA GELDİ

 Tarih: 04-08-2023 14:06:00  -   Güncelleme: 07-08-2023 13:57:00
Ahmet Emir Özdemir

Geçenlerde oldukça yaşlı bir çınar ağacının gölgesi altında oturmuş, insanın ruhunu dinlendiren hoş bir esintinin huşusu içinde tefekkür ediyordum. Türlü türlü düşüncelere dalıp çıkıyordum. Derken birden aklıma tarih geliverdi, tarihimiz… Elbette tarihimizi düşünürken bugünümüzü de düşünmeyi ihmal etmedim.


Cumhuriyet yıllarında şöyle bir gezintiye çıktım. İlk önce Millî Mücadele geldi aklıma. Yok olmanın eşiğine gelmiş bir millet ve o milletin ölümün karanlığına ve soğukluğuna meydan okuyuşu. Düştüğü yerden kalkışı ve yeniden dirilişi. Bunu düşünürken nedense aklıma Ertuğrul geldi, Osman geldi, Orhan ve Murad geldi.


Sonra yokluğuyla, yoksulluğuyla, istikametini tayin edemeyişiyle, ezilmişliği ve dahi sahipsiz görünümüyle Cumhuriyetimizin diğer dönemleri aklıma geldi. Tuhaftır bu bana Osmanlı’da 1402-1413 yılları arasındaki Fetret Devri’ni hatırlattı. Önce biraz hüzünlendim. Sonra Fetret Devri’nin ardından gelen Fatih Sultan Mehmed ve onun devleti bir cihan imparatorluğuna dönüştürmesini düşününce hüznüm yerini sevince bırakmak zorunda kaldı.


Fatih’i düşününce doğal olarak Şahi topunu ve yine kendisinin icadı olan havan toplarını düşünmeden edemedim. Nedense bu düşünce aklıma savunma sanayindeki atılımlarımızı getirdi. Bilhassa İHA’lar, SİHA’lar geldi. Bir şey ima ettiğim yok canım. Öylesine aklıma geliverdi işte.


Geçenlerde haberlere göz gezdirirken Afrika’da epey hareket olduğunu fark ettim. Kongo Cumhurbaşkanı Fransa Cumhurbaşkanı’na posta koymuş, Burkina Faso Lideri Batı emperyalizmine ve Batı’nın Afrikalı destekçilerine savaş açmış, Mali Lideri Bayraktar Akıncı maketi ile kameralara poz vermiş, Nijer’deki askerî yönetim Fransa’ya altın ve uranyum ihracatını yasaklamış. Dedim herhalde rüya görüyorum. Ama rüya değildi hiçbiri. Hepsi gün kadar gerçekti.


Yani şu beyin hakikaten tuhaf organ. Afrika’daki gelişmeleri takip ederken birden aklıma ne gelsin? 12 Eylül 1980 Darbesi’ni, 1970’li yıllarda CIA Türkiye Şefi olan Paul Henze’nin ABD Başkanı Jimmy Carter’a “BİZİM ÇOCUKLAR BAŞARDI” diye haber vermesi… Yani şimdi bu da olacak iş mi? Sen Afrika’daki darbeleri, Türkiye’ye entegrelerini, Batı’ya ve emperyalizme meydan okuyuşlarını oku da aklına bu gelsin. Ama sadece bu değil ki; bir de aklıma Türk Silahlı Kuvvetleri’nde yıllardır eğitilen Afrikalı subaylar geldi. Sonra Afrika’daki darbeler hakkında ben de aynen şunu düşündüm: “BİZİM ÇOCUKLAR BAŞARDI!”


Hani bir zamanlar dünya kamuoyunu ve özellikle ülkemiz gündemini sıkça meşgul eden bir kavram vardı. BOP yani BÜYÜK ORTA DOĞU PROJESİ! ABD’nin Orta Doğu coğrafyasına sözde barış ve demokrasi getirme arzusu… Yahu biliyorum çok alakasız. Ne alakası var şimdi BOP’un Afrika’yla, Mali’yle, Nijer’le falan. Fakat ABD Dış İşleri Bakanı’nın Nijer’deki darbeyi endişeyle takip ettiklerini ve orada yeniden demokrasiyi tesis etme arzularını açıklaması düşündürdü bunu bana. Öyle olunca da BOP geldi aklıma ama bu aklıma gelen BOP bir başka BOP: BÜYÜK OSMANLI PROJESİ!!!


Kadim zamanlara kök salan ulu çınarın gölgesinde bunlar geliverdi işte aklıma. Bir şey olduğundan değil, öylesine geldi aklıma. Bazen böyle tuhaf ve alakasız şeyler gelir aklıma. Siz bana bakmayın, arada zırvalarım ben. Daha önemli dertlerimiz varken böyle gereksiz şeyler konuşurum bazen. “ABD akıllı” bir telefonun son modelini alamayan gençlerimiz, yaşamına hangi cinsiyetle devam edeceğine karar veremeyen çocuklarımız, halen kamuda başörtüsüyle çalışan kadınlarımız varken bunları konuşmak iş mi şimdi…

  Bu yazı 1011 defa okunmuştur.
  YORUMLAR YORUM YAP | 1 Yorum
  • ZAFER ÖZDEMİR 04-11-2023 11:11:00

    Yazıyı keyfle Okudum Allah Mefkure bereketi ile şenlendirsin Dimağınızı Ahmet Hocam

  FACEBOOK YORUM
Yorum
  YAZARIN DİĞER YAZILARI
  • BUGÜN ÇOK OKUNANLAR
  • BU HAFTA ÇOK OKUNANLAR
  • BU AY ÇOK OKUNANLAR
YUKARI